Dezynfekcja kurników
Dezynfekcja – odkażanie – pochodzi od łacińskiego ” infectio ” zakażenie i „de” przedrostka wyrażającego zaprzeczenie .
Dezynfekcja – jest to niszczenie mikroorganizmów chorobotwórczych .
Sterylizacja jest to niszczenie wszystkich w ogóle drobnoustrojów w obiekcie . Podczas sterylizacji na równi z patogenami ulegają zabiciu inne mikroorganizmy .
Różnica między dezynfekcją a sterylizacją polega na tym ,że dezynfekcja (odkażanie ) ma na celu zniszczenie mikroorganizmów chorobotwórczych , a sterylizacja to niszczenie wszystkich drobnoustrojów w obiekcie .
Żeby zniszczyć zarazek trzeba dobrze znać jego właściwości biologiczne : budowę , zmienność , przeżywalność w różnych warunkach środowiska zewnętrznego , oporność na różne środki dezynfekcyjne , a także jego antagonistów – drobnoustroje , które można wykorzystać do walki z nim .
Przed dezynfekowaniem warto opracować skuteczny sposób niszczenia przenosicieli chorób zakaźnych – owadów ( dezynsekcja ) i gryzoni ( deratyzacja ) , co także jest niemożliwe bez poznania ich biologii .
Działanie i skuteczność środków chemicznych na drobnoustroje zależy od :
- czystość otoczenia – zanieczyszczenia znajdujące się na dezynfekowanej powierzchni , stanowią główną przeszkodę w osiągnięciu skutecznej dezynfekcji
- konsystencja , skład i pH
- temperatura – w niskich temp zmniejsza się dysocjacja wielu roztworów , co ogranicza zdolność przenikania związku chemicznego do komórki drobnoustroju .
- stężenie roztworu do dezynfekcji
- normy zużycia środka dezynfekującego
- czasu ekspozycji – niezbędny okres działania środka chemicznego zależy od jego stężenia i właściwości bakteriobójczych. Czas jest inny dla różnych typów drobnoustrojów
- metody nanoszenia środka odkażającego – do nanoszenie środków dezynfekujących używamy myjek ciśnieniowych , pianownic do pianowania , zamgławiacz termiczny do zadymiania / zamgławiania , zamgławiacz ULV do zamgławiania na zimno bardzo małą kroplą , opryskiwacz spalinowy do oprysku średnią lub grubą kroplą , aby dobrze wykorzystać środek , aby dobrze dezynfekował powierzchnię należy wybrać odpowiednią metodę
DEZYNFEKUJEMY – odkażamy fermy drobiu :
- dezynfekcja kurników
- dezynfekcja brojlerni
- dezynfekcja odchowalni
- dezynfekcję systemu klatkowego
- dezynfekcja stada reprodukcyjne
- dezynfekcja wolny wybieg
- dezynfekcja gęśnika
- dezynfekcja kacznika
Barczewo , Bartoszyce , Biała Piska , Biskupiec , Bisztynek , Braniewo , Dobre Miasto , dezynfekcja ferm drobiu Działdowo , Dzierzgoń , Chorzele , Elbląg , Ełk , Frombork , Giżycko , Gołdap , Górowo Iławeckie , Iława , Jeziorany , Kętrzyn , Kisielice , Korsze , Kolno , Łomża , Łapy , Zambrów , Wysokie Mazowieckie , Grajewo , Sokółka , Lidzbark , Lidzbark Warmiński , dezynfekcja kurnika Lubawa , Mikołajki , Miłakowo , Miłomłyn , Młynary , dezynfekowalibyśmy kurnik w Lubawa , Mława , Przasnysz , Morąg , Mrągowo , Nidzica , firma dezynfekująca Nowe Miasto Lubawskie , Olecko , dezynfekujemy Olsztyn , firma dezynfekcyjna Olsztynek , Orneta , Orzysz , Ostrołęka , Ostróda , Pasłęk , Pasym , Pieniężno , Pisz , Reszel , Ruciane-Nida , Ryn , Sępopol , Susz , Szczytno , Suwałki ,Tolkmicko , Węgorzewo , Zalewo , Augustów , Bielsk Podlaski , Brańsk , Choroszcz , Białystok , Hajnówka , Goniądz , Mońki , Suchowola , Tykocin , Ciechanów , Sokółka , Ostrów Mazowiecka , Wyszków , Pułtusk , Płońsk , Sierpc , gazowanie kurnika Rypin , Brodnica , dezynfekcja kurnika Żuromin ,