Dezynfekcja kurnika

Dezynfekcja kurników

Dezynfekcja – odkażanie – pochodzi od łacińskiego ” infectio ” zakażenie i „de” przedrostka wyrażającego zaprzeczenie .

Dezynfekcja  – jest to niszczenie mikroorganizmów chorobotwórczych .

Sterylizacja jest to niszczenie wszystkich w ogóle drobnoustrojów w obiekcie  .  Podczas sterylizacji na równi z patogenami ulegają zabiciu inne mikroorganizmy .

Różnica między dezynfekcją a sterylizacją polega na tym ,że dezynfekcja  (odkażanie ) ma na celu zniszczenie mikroorganizmów chorobotwórczych , a sterylizacja to niszczenie wszystkich drobnoustrojów w obiekcie .

Żeby zniszczyć zarazek trzeba dobrze znać jego właściwości biologiczne : budowę , zmienność , przeżywalność w różnych warunkach środowiska zewnętrznego , oporność na różne środki dezynfekcyjne , a także jego antagonistów – drobnoustroje , które można wykorzystać do walki z nim .

Przed dezynfekowaniem warto opracować skuteczny sposób niszczenia przenosicieli chorób zakaźnych – owadów ( dezynsekcja ) i gryzoni ( deratyzacja ) , co także jest niemożliwe bez poznania ich biologii .

Działanie i skuteczność środków chemicznych na drobnoustroje zależy od :

  • czystość otoczenia – zanieczyszczenia znajdujące się na dezynfekowanej powierzchni , stanowią główną przeszkodę w osiągnięciu skutecznej dezynfekcji
  • konsystencja , skład i pH
  • temperatura – w niskich temp zmniejsza się dysocjacja wielu roztworów , co ogranicza zdolność przenikania związku chemicznego do komórki drobnoustroju .
  • stężenie roztworu do dezynfekcji
  • normy zużycia środka dezynfekującego
  • czasu ekspozycji – niezbędny okres działania środka chemicznego zależy od jego stężenia i właściwości bakteriobójczych. Czas jest inny dla różnych typów drobnoustrojów
  • metody nanoszenia środka odkażającego – do nanoszenie środków dezynfekujących używamy myjek ciśnieniowych , pianownic do pianowania , zamgławiacz termiczny do zadymiania / zamgławiania , zamgławiacz ULV do zamgławiania na zimno bardzo małą kroplą , opryskiwacz spalinowy do oprysku średnią lub grubą kroplą , aby dobrze wykorzystać środek , aby dobrze dezynfekował powierzchnię należy wybrać odpowiednią metodę

DEZYNFEKUJEMY – odkażamy fermy drobiu :

  • dezynfekcja kurników
  • dezynfekcja brojlerni
  • dezynfekcja odchowalni
  • dezynfekcję systemu klatkowego
  • dezynfekcja stada reprodukcyjne
  • dezynfekcja wolny wybieg
  • dezynfekcja gęśnika
  • dezynfekcja kacznika

Barczewo , Bartoszyce , Biała Piska , Biskupiec , Bisztynek , Braniewo , Dobre Miasto , dezynfekcja ferm drobiu Działdowo , Dzierzgoń , Chorzele , Elbląg , Ełk , Frombork , Giżycko , Gołdap , Górowo Iławeckie , Iława , Jeziorany , Kętrzyn , Kisielice , Korsze , Kolno , Łomża , Łapy , Zambrów , Wysokie Mazowieckie , Grajewo , Sokółka , Lidzbark , Lidzbark Warmiński , dezynfekcja kurnika Lubawa , Mikołajki , Miłakowo , Miłomłyn , Młynary , dezynfekowalibyśmy kurnik w Lubawa , Mława , Przasnysz , Morąg , Mrągowo , Nidzica , firma dezynfekująca Nowe Miasto Lubawskie , Olecko , dezynfekujemy Olsztyn , firma dezynfekcyjna Olsztynek , Orneta , Orzysz , Ostrołęka , Ostróda , Pasłęk , Pasym , Pieniężno , Pisz , Reszel , Ruciane-Nida , Ryn , Sępopol , Susz , Szczytno , Suwałki ,Tolkmicko , Węgorzewo , Zalewo , Augustów , Bielsk Podlaski , Brańsk , Choroszcz , Białystok , Hajnówka , Goniądz , Mońki , Suchowola , Tykocin , Ciechanów , Sokółka , Ostrów Mazowiecka , Wyszków , Pułtusk , Płońsk , Sierpc , gazowanie kurnika Rypin , Brodnica , dezynfekcja kurnika Żuromin ,